השתלמות מורים באימון מוחי לטיפוח מודעות קשובה (מיינדפולנס)

מורות ומורים במערכת החינוך נדרשים בעבודתם למיומנויות קוגניטיביות גבוהות. השפעתם על התלמידים ועל עמיתיהם קשורה באופן הדוק ליכולתם לכוון ולווסת את הקשב ואת המנגנונים המוחיים הקשורים לרגש וקוגניציה. אימון במודעות קשובה (מיינדפולנס) נועד להחזיר את המיומנויות האלה אל קדמת הבמה הן אצל התלמידים והן אצל המורים. המחקר מראה שאימון כזה מונע שחיקה ומתחים פסיכולוגיים, וכך תורם ליצירת אווירה מיטיבה בכיתות ובחדר המורים.

מה זה מיינדפולנס?

מיינדפולנס מוגדר כתשומת לב המופנית באופן שיטתי ולא ביקורתי לחוויות השונות המתרחשות בזמן אמת, תוך מתן דגש על חושים, תחושות גוף, מחשבות ורגשות. אפשר לפתח מיינדפולנס על ידי אימון הנמשך מספר שבועות והמחקר מעיד על שיפורים שונים ברמת המוח והקוגניציה. האימון מוביל לשיפור בקשב וריכוז, ויסות וניהול עצמי, מגביר אמפתיה וחשיבה יצירתית, ומגביר מודעות עצמית.

החזון

לרתום את הפוטנציאל של חקר המוח והאימון הקוגניטיבי במטרה להיטיב עם האדם והחברה.

הפעולה

מכון מודע מקדם פרקטיקות של מודעות והתבוננות המבוססות על ידע מדעי באופן שיסייע לטפח איכויות מיטיבות: הקשבה, ריכוז, אמפתיה, יצירתיות וחוסן נפשי. המכון מתמקד בהכשרה של אנשי מקצוע מתחום החינוך והטיפול.

התועלת בלימוד מיינדפולנס

אימון במיינדפולנס מפתח מודעות עצמית ומחזק את צוותי הקשב במוח. הוא עוזר לחשוף ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגויות אוטומטיות ומשפר את הוויסות הרגשי. מחקרים מראים כי האימון מוביל לפיתוח איכויות כגון:

  1. נוכחות
  2. קשב והקשבה
  3. התבוננות ומודעות עצמית
  4. פתרון בעיות באופן יצירתי
  5. יכולת לויסות עצמי והרגעה
  6. אמפתיה והבנת האחר
  7. הפחתת מתח וחרדה

השתלמות מוכרת לגמול בנושא אימון מוחי לטיפוח מודעות קשובה:

בהשתלמות ייחשפו המשתתפים לתכנים ממדעי המוח והפסיכולוגיה ובנוסף, יתנסו באופן פעיל באימון מוחי במיינדפולנס. כל זאת, במטרה להגביר את הקשב, הוויסות הרגשי, להפחית שחיקה ולתרום ליחסים הבין-אישיים במסגרת בית הספר.

מטרת ההשתלמות היא הקניית היכולת לתרגל אימון מוחי במיינדפולנס באופן עצמאי כמורה וכאדם פרטי, ולהבין את הקשר של העקרונות מתחום חקר המוח והפסיכולוגיה לתחום החינוך. במסגרת ההשתלמות, לצד עבודה עצמית, המורים יקבלו הכוונה ראשונית וכלים מעשיים להשתמש בתרגול ובידע במסגרת עבודתם עם התלמידים בכיתות.

ההשתלמות מתקיימת כהשתלמות מוסדית בבית הספר לאורך 30 שעות אקדמיות במתכונת של 10 מפגשים בני שלוש שעות אקדמיות . אופי ההשתלמות הוא סדנאי-יישומי ולכן מספר המשתתפים מוגבל ל-25.

בהמשך להשתלמות זו, בהתאם להחלטת ההנהלה והתאמת בית הספר, ניתן להמשיך להשתלמות המשך, שעוסקת באופן מפורט בפדגוגיה של חקר המוח ומיינדפולנס, ומיועדת להכשיר את המורים לעבוד עם התלמידים בנושאים האלה. בנוסף, ניתן להמשיך לתהליך תלת-שנתי מעמיק בתוכנית “בית ספר סגול“.  

לפרטים נוספים ניתן ללחוץ כאן
או ליצור קשר עם חנן יפת hanan.yefet@post.idc.ac.il, 050-200176